Representative image
piata_casnica

Anul 1989 reprezinta pentru multi utilizatori de console un an istoric de o importanta capitala. Se lanseaza portabilul Game Boy la un pret de 109$. Sistemul este livrat impreuna cu Tetris, si desi este echipat doar cu un mic ecran monocrom, incepe sa construiasca istorie in cifrele de vanzari. O versiune de Game Boy a Super Mario (Super Mario Land), o clona de Breakout (Alleyway) si un joc de baseball sunt repede livrate.

NEC va veni in Statele Unite si va lansa PC-Engine-ul sub denumirea de TurboGrafx-16. Sistemul se va comercializa de la pretul de 189$, si se va putea conecta cu un CD-player portabil livrat tot de NEC, care costa 400$ si poate juca jocuri care sunt, pentru prima data, stocate pe CD-uri.

piata_casnica

Iar desi PC-Engine-ul celor de la NEC nu e cu adevarat pe 16 biti, Genesis-ul celor de la Sega este, si este lansat in Statele Unite, dupa un succes oarecum limitat in Japonia. Sistemul de 249$ vine livrat impreuna cu o conversie a jocului arcade Altered Beast. Eforturile initiale de marketing imping sistemul inainte promovandu-l drept o adevarata experienta arcade ce va fi substantial mai buna decat orice masina de jocuri aparuta pana atunci. Nu doar atat, dar consola va beneficia de multe versiuni, inclusiv o ulterioara versiune 32X, ce va fi un upgrade initial lansat la 99$ dar ce va fi pana la urma lasat la un pret de 19.95$. Upgrade-ul va permite rularea unor jocuri pe 32 de biti, printre care si Star Wars arcade si Doom.

piata_casnica

La prezentarea din iarna 1989 a CES, Epyx prezinta o consola color portabila numita Handy Game. Atari va cumpara drepturile pentru aceasta si o va lansa sub numele de Lynx, la un pret de 149$. Dupa ce vor publica pe piata un numar decent de jocuri Epyx foarte bune, Atari incep sa dezvolte conversii ale unora din jocurile de pe 7800 si ale jocurilor arcade Atari Games de pana atunci, pentru Lynx. Fiind mai scump decat Game Boy, Lynx sufera de lipsa suportului tehnic independent de Atari si sufera incontinuu din cauza zvonurilor ca Atari ar urma sa sisteze suportul pentru sistem.

piata_casnica piata_casnica

Anul ce urmeaza va fi un an bun pentru Nintendo; acestia vor lansa Super Mario 3, detinatorul titlului de cel mai bine vandut titlu de consola al tuturor timpurilor. Desi au competitie din partea Genesis si a TurboGrafx-16, NES are totusi cel mai bun an de la lansare. Nintendo lanseaza in Japonia legendarul Super Famicom, altfel-spus Super Nintendo Entertainment System sau SNES, un sistem pe 16 biti cu audio mai bun si grafica 3D superioara celor oferite de Genesis si TurboGrafx-16. Super Mario 4: Super Mario World este oferit jucatorilor de pe piata japoneza, care vor cumpara in febra jocul. SNES-ul va ramane legenda pana in ziua de azi, fiind jucat in continuare de multi, emulat de altii, si in general putand fi numit un sistem al caror jocuri au fost jucate de majoritatea covarsitoare a jucatorilor de pe console.

In Japonia, Super Famicom va oferi impreuna cu Satellaview chiar si capacitatea de a viziona stiri si descarca jocuri prin satelitul St. GIGA.

piata_casnica

Chiar si cand va fi implicat intr-un proces cu Blockbuster, cu privire la jocurile inchiriate de catre Blockbuster catre clienti, Nintendo se va bucura de succese. Ei vor da Blockbuster in judecata sustinand ca inchirierile le distrug vanzarile proprii. Cand tribunalele judeca ca jocurile respective pot fi inchiriate, Nintendo loveste in forta afirmand ca Blockbuster au copiat in mod ilegal manualele instructiunilor de joc. De aceasta data cazul este judecat in favoarea Nintendo.

piata_casnica

Intre timp, unul din partenerii de cursa lunga ai Nintendo – SNK – care au fost dezvoltatori si producatori pentru jocuri ca seria Ikari Warriors si Crystalis, lanseaza pe piata sistemul NeoGeo pe 24-biti, atat in format arcade cat si pentru utilizarea casnica. Grafica si sunetul distrug pe Genesis si TurboGrafx-16, dar pretul de retail de 399$ distruge vanzarile NeoGeo.

Tot anul, Sega continua sa lanseze jocuri si sa profite de succesul de care sunt incununati pe piata de arcade. Afterburner II, E-SWAT si alte jocuri Sega sunt lansate pe piata, iar compania reuseste sa obtina drepturile de Genesis al jocului in mare necunoscut dar extraordinar realizat al celor de la Capcom, Strider, care castiga titlul de jocul anului la multe publicatii.

piata_casnica

Fanii TurboGrafx-16 vor primi in anul 1990 TurboExpress, o versiune handheld a consolei originale, capabila sa ruleze toate jocurile standard, pe interfata HuCard, ale consolei mama (nu si versiunile Arcade Card). A fost cel mai avansat handheld al vremii si putea sa joace aceste jocuri cu 5 ani inainte ca Sega sa faca acelasi lucru pentru al lor Genesis. Capacitatea TurboLink oferea multiplayer in 2 jucatori, consola avea un ecran de 2,6 inci similar cu cel al Gameboy-ului original si oferea pana si o capacitate de TV-Tuner, pentru aceia ce doreau sa foloseasca TurboExpress ca monitor.

piata_casnica

Commodore lanseaza la randul lor CDTV (Commodore Dynamic Total Vision). Practic un computer Commodore fara tastatura, CDTV este primul dintre multe sisteme casnice interactive ce pun accent atat pe jocuri, cat si pentru software pentru educatie. Software-ul se comercializeaza mai mult pe CD-uri decat pe casete.

Hai înapoi