Representative image

Dupa ce s-au batut cu pumnul in piept timp de 3 ani, VM Labs prezinta primele DVD playere echipate cu NUON la CES. Atat Toshiba, cat si Samsung vor comercializa echipamente similare in anul 2000.

noua_era

O noua companie pe piata promite ca, pana in 2001, sa lanseze prima si singura consola „Open Source”. Bazata pe componente PC si sistem de operare Linux, Indrema L600 ar fi permis software-ului gratuit produs de terti sa fie distribuit si utilizat in mod oficial. In realitate, deja prin sezonul de sarbatori al 2000, lumea incepuse sa banuiasca ca consola ar fi „vaporware”, adica inexistenta. Si chiar asa a si fost.

noua_era

Dar nu-i absolut nici o problema, pentru ca pe 4 martie se lanseaza PlayStation 2. Le ia doar 2 zile celor de la Sony sa vanda 1 milion de bucati din consola lor noua – un nou record. Asa cum e cazul cu cam toate lansarile japoneze, jucatorii incep sa se alinieze in fata magazinelor cu 2 zile in avans. Din pacate, cererea intrece oferta si nu toata lumea obtine o consola. Asta ii include chiar si pe cei ce au facut precomanda. Se raporteaza furturi de console PS2.
Incidental, vreau sa subliniez ca spre sfarsitul anului 2000 un prieten a trebuit sa se duca pana in Germania ca sa prinda o consola care mi-a revenit mie ulterior. In Romania nu era nici o sansa.

S-au comercializat pana in martie 2010 cel putin 143 de milioane de bucati, care ne-au definit copilaria si gustul de jocuri multora dintre noi; pentru unii a reprezentat jumatate sau mai mult din activitatea vietii lor.

noua_era

S-au lansat pentru aceasta consola cel putin vreo 30 de tipuri diferite de accesorii, felurite controllere, printre care o drujba, o sabie, platouri de dans, etc. Va deveni inlocuitor de Media Center pentru majoritatea celor care-si vor achizitiona modchip, putand sa ruleze prin modchip mai toate felurile de filme si muzica. Are chiar si o versiune de Linux, cu tastatura, mouse, HDD, card de retea si acces Internet.

Iar odata ce durata de viata a consolei s-a incheiat, au continuat jucatorii care doreau sa mai emuleze din cand in cand un titlu pe PC-urile lor, acum intr-un final suficient de performante.

Existau si probleme, gen amuzamentul cu memory card-urile. Primul scenariu a fost ca un mare numar dintre cardurile de 8MB livrate impreuna cu consola au fost defecte. Deoarece driverii video pentru citirea DVD-urilor erau stocati pe aceste carduri, DVD-urile nu pot fi vizionate pana nu sunt schimbate cardurile.

Al doilea scenariu, de data asta un defect „bun”, a aparut cand se descopera ca PS2-uri care nu ar fi trebuit sa ruleze decat DVD-uri Regiunea 2 (Japonia si unele Europene), pot sa ruleze si Regiunea 1 (America de Nord). Sony ofera repede card-uri de schimb.

Cele mai enervante defecte erau mai ales in tarile in care suportul pentru aceste console era scazut, fie unitatea optica care ceda, fie procesorul supraincalzit ori ambele odata. Nu putini au fost aceia care la inceputul perioadei de viata a PS2 au trebuit sa-si ia un exemplar de schimb, pentru ca unealta lor era adusa din strainatate si nu beneficia de service cand se defecta.

noua_era

14 septembrie 2001 marcheaza ziua cand Nintendo incearca sa recastige teritoriul pierdut cu N64 si lanseaza GameCube, initial pe piata japoneza, urmata de o lansare in Statele Unite, aproape 2 luni mai tarziu. A fost prima consola Nintendo care a migrat catre folosirea discurilor optice pentru stocarea titlurilor, dupa mai multe proiecte ratate ale Nintendo si partenerilor sai pentru a implementa o tehnologie viabila .

Spre deosebire de PS2 si Xbox, Gamecube nu foloseste DVD-uri fullsize, ci o serie de discuri bazate pe tehnologia miniDVD. O consecinta a formatului este ca ii lipsesc capacitatile de redare a filmelor DVD, si nici nu are capacitatea de redare a melodiilor de pe CD-uri specifica altor console. Este a 3-a consola Nintendo care ofera capacitatea oficiala de joc online, prin intermediul Nintendo GameCube Broadband Adapter and Modem Adapter.

Pana la incheierea ciclului de viata in 2007, consola vinde o cifra minuscula, de aproximativ 21.740.000 de exemplare. Putine, stim. Dar chiar sunt, in comparatie cu competitia din acel moment. Cel mai bine vandut joc al consolei este Super Smash Bros. Melee, care isi va gasi drum pana in mainile a cam 7 milioane si ceva de jucatori.

Hai înapoi