Representative image
incep_jocurile

V-ati intrebat vreodata cine au fost pionierii jocurilor video de pe terasele de la mare, din cazinouri si alte asemenea locatii, in care voi, singuri sau cu prietenii, va ciondaneati de mama focului pe un controller si va cautati disperati prin buzunare dupa inca o moneda cand pierdeati ultima viata? Ei bine Nutting au lansat in 1971 Computer Space, o oarecare clona de Spacewar, in tiraj de 1500 de aparate. Componentele erau ambalate intr-un cabinet futuristic cu un ecran alb-negru de 13 inci. Se lansase primul joc video arcade din istorie, dar publicul l-a gasit prea greu de jucat.

Tot prin aceasta perioada incepe si istoria consolelor de gaming pentru cei ce doreau sa joace acasa impreuna cu familia sau prietenii. Magnavox, un jucator major pe piata de electronica, atat de consum cat si militara, lanseaza in 1972 pe sistemul de joc pe televizor al lui Baer, sub denumirea de Odyssey. Sanders si Magnavox incep sa arate produsul distribuitorilor din jurul tarii. Va fi prima data aratat la o conventie in Burlingame, in California, pe 24 mai 1972. Nutting, ce credea pana la acea ora ca este singura companie ce comercializeaza jocuri video, il trimite pe Bushnell sa vada consola si sa dea raportul. Bushnell sta cateva ore jucandu-se Video Tennis si alte jocuri si raporteaza mai tarziu catre Nutting ca Odyssey i s-a parut neinteresanta si in nici un caz competitie pentru Computer Space. Computer Space continua sa se vanda destul de prost, iar Bushnell ajunge la concluzia ca este mult prea dificil de jucat. El isi da seama ca daca poate proiecta un joc simplu, ar putea deveni un succes major. Prezinta acest caz catre Nutting, si i se da ordinul de a se pune pe treaba si sa proiecteze o noua masinarie. Bushnell decide ca, avand in vedere faptul ca el era creierul din spatele jocurilor lui Nutting ar trebui sa primeasca o parte mai mare din profit. Cand solicita o treime din Nutting Associates si nu o primeste, paraseste compania.

Impreuna cu Ted Dabney, un fost coleg al sau, Bushnell decide sa mearga pe cont propriu si cei doi isi deschid propria companie ce se va ocupa cu dezvoltarea de jocuri video pe care alte companii le vor distribui. Isi intituleaza initial compania cu numele Syzygy (dupa numele unei configuratii astronomice ce reprezinta trei corpuri ceresti aliniate intr-o linie dreapta), dar afla cu stupoare ca acest nume este deja rezervat de o firma producatoare de acoperisuri. Pana la urma se hotarasc sa dea sah competitorilor, si isi asuma numele de Atari – cuvant din jocul japonez Go al carui inteles este echivalent cu Sah-ul din jocul nostru vestic.

incep_jocurile

Odata inceputa povestea Atari, o vor continua angajandu-l pe Al Alcorn ca programator de jocuri. Fiindca Alcorn este inca lipsit de experienta, Bushnell il pune sa programeze un simplu joc de tenis ca exercitiu. Ei numesc jocul Pong, din doua motive. Primul este ca „pong” e sunetul pe care jocul il face cand mingea loveste o paleta sau marginea ecranului, iar al doilea motiv? Drepturile de autor pentru Ping-pong erau luate…

Din „nefericire”, primul echipament de joc pentru Pong cedeaza… de ce? Dupa ce incearca sa distribuie jocul prin Bally Technologies si ii gaseste dezinteresati, Bushnell decide sa vand jocul el insusi. Pong va fi testat pe piata in Andy Capps, un bar local. Dupa doar doua saptamani echipamentul de test se strica din cauza ca sistemul de insertie al monezilor e blocat pana la refuz. Pong e un succes. Din pacate Bushnell nu va scapa asa usor, Magnavox urmand sa-l dea in judecata sub baza ca ar fi copiat Pong dupa jocul Table Tennis, vazut de Bushnell in timpul vizitei lui la lansarea produsului Odyssey. Bushnell va plati 700.000 dolari americani ca drept de licentiere pentru Pong si va ceda dreptul asupra tuturor jocurilor create de Atari in urmatorul an dupa proces. Bineinteles asta nu inseamna mare lucru, deoarece Atari va amana lansarea jocurilor create dupa Pong pana la expirarea termenului, in acelasi timp ascunzand proiectele de avocatii celor de la Magnavox.

incep_jocurile

In aceasta perioada Magnavox va lansa Odyssey catre piata americana, in exclusivitate in magazinele personale. Se va incerca convingerea oamenilor ca jocul nu va functiona decat impreuna cu televizoarele Magnavox. E o minciuna, dar va da cateva rezultate, in adaos la cele 100.000 de bucati Odyssey vandute. Foarte multi vor cumpara consola pentru ca este cel mai apropiat lucru de o versiune pentru acasa a Pong.






Hai înapoi