Representative image
epoca_de_aur

In 1975, Don Daglow, pe atunci student la Claremont Graduate University scrie primul joc de tip Role Playing pe mainframe-urile PDP-10. Jocul este numit Dungeon si este o implementare, nelicentiata pe atunci, a noului joc ce a capatat faima mondiala, Dungeons and Dragons. Desi era descris in text, jocul folosea un sistem de calcul al razei de vedere (line-of-sight), asadar hartile vizionate de sus in jos pe care jucatorii le vedeau luau in calcul si factori gen lumina, intuneric sau diferentele de vedere intre specii. Cam in acelasi timp, pe sistemul PLATO al calculatoarelor CDC apare jocul dnd, bazat tot pe universul Dungeons and Dragons. Pentru jucatorii din aceste scoli dnd, si nu Dungeon, reprezinta primul joc RPG pentru computere.

Kelton Flinn si John Taylor vor crea in 1977 prima versiune a lui Air, un simulator de lupte aeriene prezentat in mod text, ce avea sa indice directia muncii lor viitoare, cand vor crea primul joc multiplayer online cu randare grafica, Air Warrior. Ei vor fonda prima companie online de succes, Kesmai, in mod curent divizie a Electronic Arts. Flinn afirma despre operele sale: „Daca Air Warrior a fost o primata sarind din pom in pom, Air a fost amoeba ce se tara pe fundul oceanului. Dar era jucat in timp real, in multi-player, si incerca sa randeze grafica 3D pe terminal folosind caractere ASCII. Era un gust dobandit”.

epoca_de_aur

In 1977, producatorii seriilor de console invechite si clone de Pong vor incepe sa isi vanda consolele in pierdere, pentru a curata inventarele. Vor cauza un balon pe piata, cauzand Fairchild si RCA sa isi abandoneze consolele. Doar Atari si Magnavox vor ramane pe piata de console.

In cele mai timpurii console, codul sursa al jocurilor era scris direct in microcipuri, folosind un sistem de „discrete logic”, si nu se puteau adauga alte jocuri peste acestea. Pana la mijlocul anilor 1970, jocurile erau deja continute de casete, incepand din 1976, cu lansarea Video Entertainment System (VES), al Fairchild. Programele erau scrise pe cipuri ROM ce erau fixate in interiorul casetelor de plastic ce urmau sa fie introduse in sloturile consolelor. Cand casetele erau introduse, microprocesoarele din console citeau memoria de pe casete si executau orice program era scris. In acest fel, in loc sa fie constransi la o selectie extrem de limitata de jocuri, consumatorii puteau aveau acces la librarii intregi de asemenea casete de jocuri. Sunt sigur ca o mare parte dintre cititorii acestui articol isi aduc aminte de un drum prin piata cu bunicii sau parintii pentru a cauta ceva casete noi care sa aiba titluri nemaivazute pana atunci. Totusi, productia de jocuri video era inca un sector de nisa. Warren Robinett, faimosul programator al jocului Adventure, spunea despre dezvoltarea de jocuri: „In acele zile indepartate, fiecare joc pentru consola Atari 2600 era creat in intregime de o singura persoana, programatorul, care planuia conceptul jocului, scria programul, programa grafica – mai intai trasata pe hartie grafica si apoi convertita in hexadecimal – iar apoi si sunetul”.

epoca_de_aur

Trei console dominau a doua generatie de console a Americii de Nord, reusind sa se ridice deasupra rivalilor. Video Computer System (VCS) – ulterior redenumit in Atari 2600, a fost lansat de Atari in 1977. Au fost dezvoltate 9 jocuri si lansate in sezonul de vacanta. Va deveni curand cea mai populara dintre toate consolele timpurii. Intellivision a fost introdusa pe piata de Mattel, in 1980. Desi inca face parte, cronologic, din ceea ce e denumit „era jocurilor pe 8 biti”, Intellivision avea un procesor unic la acea vreme, capabil de instructiuni cu o latime de 10 biti (ceea ce permitea mult mai multa varietate de instructiuni si potential de viteza), si registri de memorie cu o latime de 16 biti. Sistemul, care avea grafica superioara mai vechiului Atari 2600, a devenit extrem de popular. ColecoVision, un sistem inca si mai puternic, a aparut in 1982. Vanzarile consolei au decolat, dar prezenta a trei console majore pe piata si o adunatura de jocuri de proasta calitate ce au inceput sa umple toate rafturile magazinelor de retail a inceput sa erodeze interesul consumatorilor in jocurile video. In doar un an aceasta piata suprapopulata urma sa se prabuseasca.

Anul 1978 va marca o multime de evenimente interesante. Pentru cunoscatori, este deja vremea pentru primul Multi-User Dungeon, sau MUD. Este scris de Roy Trubshaw si Richard Bartle, pornind lunga dinastie a jocurilor ce vor deveni MMORPG-urile moderne.

In anul de glorie 1978, Bushnell va parasi Atari si va semna un contract pe 5 ani, foarte productiv pentru el, prin care se obliga sa nu intre in competitie cu firma pe care a parasit-o. Va cumpara drepturile Pizza Time Theatre de la Atari si va dezvolta o franciza cu aceste drepturi. Ray Kassar devine noul CEO al Atari. In acelasi an, Nintendo va lansa in luna martie Computer Othello, un joc arcade simplist bazat pe classic-ul joc de societate Othello. Revenind putin la Atari, acestia lanseaza jocul arcade intitulat, foarte inventiv, Footbal. Din fericire, exista si lucruri originale, odata cu jocul fiind introdus noul tip de controller revolutionar, Trackball-ul.

epoca_de_aur

Incepe, de asemenea, febra Space Invaders, odata cu importarea acestuia de catre Midway de la firma Taito. Jocul, care a provocat efectiv crize de lipsa a monedelor de 100 yen in Japonia, isi pastreaza popularitatea si in Americi, fiind listat ca jocul arcade de top al anului de catre faimosii Guiness World Records. Daca vreti sa va faceti o idee despre ce fel de cifra de piata a fost detinuta doar de jocurile arcade Space Invaders, pana in anul 2007 totalul veniturilor atinsese suma de 500 milioane de dolari.

epoca_de_aur

Jocul a fost licentiat pe multe alte console, plus PC, fiind prezentat pe tonuri mergand de la sublim la ridicol in emisiuni TV si evenimente culturale si pentru o lunga perioada extraterestrul pixelat a fost o reprezentare iconica a genului jocurilor video ca intreg.

De altfel, sunt sigur ca sunt multi dintre voi cei care la un moment dat in copilarie ati avut sau ati vazut pe la prieteni sau colegi de scoala una din multele adaptari ale jocului. Eu insumi am avut o clona de Gameboy cu o capacitate a bateriei undeva pe la 40 de minute care rula exclusiv Space Invaders.

Atat Football, al firmei Atari cat si Space Invaders, al carui parinte responsabil in Americi a fost ramura gigantului Bally, si anume Midway, au spart toate recordurile cunoscute pana acel moment la capitolul venituri, ambele avand o cifra de piata similara. In timp, totusi, popularitatea lui Footbal va disparea impreuna cu sfarsitul sezonului profesional. Popularitatea Space Invaders va continua insa ani buni dupa aceea, provocand crize monetare in Japonia si delicventa scolara in S.U.A.

1978 marcheaza si anul cand Atari incepe sa comercializeze serile de computere 400 si 800 pentru a intra in competitie cu Apple. Din pacate, se pare ca au facut o treaba prea buna asociindu-si imaginea cu piata de jocuri video. Publicul continua sa vada aceasta asociere, iar calculatoarele Atari nu sunt niciodata luate in serios. Magnavox face pasi mari in directia care va face din Commodore si alte asemenea sisteme mostenirea anilor 1980-1990, si lanseaza Odyssey 2, o consola programabila care ofera o tastatura integrata. O alta inovatie a anului 1978 este prezenta in jocul celor de la Cinematronix, Space Wars. Acesta include grafica vectoriala, prima forma de grafica poligonala care apare in jocuri video. Acestui tip de grafica ii lipeste capacitatea de texturare sau de shading a tehnologiilor grafice ulterioare.

Activision este creat in 1979 de fosti programatori Atari care realizeaza ca jocurile pe care ei le-au dezvoltat in mod anonim, pe salariile lor de 20.000$/an, erau responsabile de 60% din veniturile de 100 milioane dolari, doar de pe casete, pe un an. A devenit prima firma producatoare de jocuri video independenta de firmele de console.

epoca_de_aur

Este o epoca a tehnologiilor inovatoare, anul 1979 oferind cateva exemple bune in sensul acesta. Atari dezvolta Cosmos, o masinarie programabila si portabila care ofera holograme in sistemul grafic. In reclame lansate inainte ca Cosmos sa fie anulat Atari pretindea ca imaginile holografice erau foarte realiste si 3D. Desi e posibil ca asta sa fi fost adevarat, imaginile nu aduceau nimic nou in gameplay. Erau doar doua asemenea imagini de fiecare joc, acestea contribuiau la aparenta generala a jocurilor. Desi era portabil, a fost proiectata pentru a fi folosit la priza, nu pe baterii. Ar fi putut juca doua persoane simultan. La prezentarea initiala din 1981, de la New York Toy Fair, hand held-ul a fost foarte intens criticat, totusia starnit un larg interes, cu peste 8000 de precomenzi doar de la prezentarea in sine. Pana la urma, la sfarsitul anului 1981, Atari anunta oficial ca-si retrage suportul fata de aceasta consola.

In schimb Atari va lansa Lunar Lander, primul lor joc cu grafica vectoriala. Va fi oarecum popular, cu 4830 unitati arcade vandute. In cele din urma, Atari va inceta, totusi, productia jocului si va incepe sa distribuie noul joc Asteroids in cabinetele arcade pentru Lunar Lander. Asteroids e un joc ce a fost initial proiectat de Lyle Rains si Ed Logg pentru sistemul Cosmos. Va deveni cel mai bine vandut joc din intreaga istorie Atari. Asteroids va introduce o facilitate ce va deveni standardul pentru cam toate jocurile arcade mondiale. Un sistem de pastrare a scorurilor maxime in memorie, la care jucatorul va putea introduce trei caractere la sfarsitul jocului. Aproape 80.000 de exemplare vor fi vandute in Statele Unite, dar jocul va fi mai putin popular in alte tari.

epoca_de_aur

In aceeasi perioada a anului 1979 Sega lanseaza Monaco GP, un joc de curse auto cu perspectiva 3rd person, ce va fi urmat de asemanatorul Pro Monaco GP in 1980 si de simulatorul 3D realist Super Monaco GP in 1989. De asemenea, Milton Bradley Electronics lanseaza Microvision, o consola portabila programabila ce include propriul ecran cu LED-uri integrat.

1980 este anul in care Atari isi lanseaza versiunea sa exclusiva de Space Invaders pentru VCS. Vanzarile consolei VCS explodeaza.

Mattel Electronics introduce pe piata consola Intellivision, prima competitie serioasa pentru VCS, ce are un sistem grafic mai performant si un pret pe masura – 299$. Mattel promite sa lanseze un accesoriu optional ce ar transforma consola Intellivision intr-un computer personal.

Hai înapoi